در این مطلب قصد داریم شما را با روند کامل مراحل صادرات کالا آشنا کنیم. میزان صادرات کالا یکی از مهم ترین شاخصه های پیشرفت اقتصادی در هر کشوری است. صادرات نقطه مقابل واردات محسوب می شود. هر چه میزان صادرات کالا از واردات آن بیشتر باشد به معنای وجود رونق اقتصادی در آن کشور است. برای آشنایی بیشتر با مراحل صادرات کالا تا پایان با ما همراه باشید.
مراحل صادرات کالا
مراحل صادرات کالا چیست؟ یکی از مواردی که اغلب اقتصاددانان بر آن متفق القول هستند تاثیر صادرات بر رونق اقتصادی است. به جرات می توان گفت کشورهایی که میزان واردات آن از صادرات بیشتر است دچار ضعف اقتصادی هستند و نمی توانند به رشد و توسعه برسند. به همین دلیل اکثر دولت ها تلاش می کنند تا زمینه را برای افزایش صادرات کالا فراهم کنند. واقعیت این است که مراحل صادرات کالا امری تخصصی است و افراد غیر آگاه در این زمینه توانایی انجام آن را ندارند. زیرا شناخت از قوانین بین المللی و مقررات کشور مقصد از جمله مواردی است که باید به آن واقف باشید. اگر جزو افراد متخصص در این زمینه نیستید توصیه می کنیم قبل از اقدام به این کار، با مراجعه به شرکت واردات صادرات ، از مشاور بازرگانی آن ها کمک بگیرید تا بهترین راهکارها را به شما بدهند.
اگر بخواهیم به مراحل صادرات کالا به کشورهای مختلف اشاره کنیم باید آن را به 4 بخش شامل تعیین استراتژی ، شناخت نیاز بازار، شناسایی بهترین کالا برای صادرات و آگاهی از فرآیند صادرات کالا تقسیم کنیم.
برای انجام خدمات بازرگانی همین الان تصمیم بگیرید
مرحله اول : تعیین استراتژی
مرحله دوم : شناخت نیاز بازار
مرحله دوم به شناخت بازار نیاز دارد. این مرحله نسبت به مرحله قبل نیاز به زمان و هزینه بیشتری دارد. هر کدام از صادر کنندگان باید بعد از انتخاب کشور مقصد، بازار فروش کالای صادراتی را بررسی کنند تا بتوانند به یک بازار مناسب دست یابند. با انجام این کار در زمینه صادرات موفق تر خواهید بود و قطعا به سود بیشتری می رسید. فرض کنید که یک صادر کننده چای در جهان قصد دارد به کشور ایران چای صادر کند. او باید به ذائقه مردم ما آشنایی داشته باشد و بعد از شناخت بازار نوع چای را برای صادرات انتخاب کند. به طور مثال ایرانی ها و خصوصا جنوبی ها به چای کله مورچه ای علاقه بیشتری دارند.
مرحله سوم : شناسایی بهترین کالا برای صادرات
مرحله چهارم : آشنایی با مراحل صادرات کالا
پس از اینکه تعیین استراتژی، شناخت نیاز بازار و کالای مورد نظر را انتخاب کردید نوبت به این می رسد که مراحل قانونی و اداری را برای شروع کار سپری کنید. خوشبختانه در ایران شرکت بازرگانی واردات صادرات کمک زیادی به صادر کنندگان می کند. زیرا با دارا بودن مشاور بازرگانی ، تمام نکات لازم در این خصوص به آن ها گوشزد می شود. البته افرادی که در این حوزه تخصص دارند خودشان به عنوان مشاور واردات صادرات به سایرین مشورت می دهند.
فرآیند صادرات کالا
اخذ کارت بازرگانی
بازاریابی صادراتی
قطعا می دانید که فروش کالا در کشور مقصد یکی از بحث برانگیزترین مواردی است که باید به آن اشاره کرد. از نظر شما شهروندان کشور مقصد از چه راهی با محصول شما آشنا می شوند؟ بهترین روش استفاده از بازاریابی صادراتی است. روش های مختلفی وجود دارند که به کمک آن ها می توانید کالای مورد نظر خود را به شهروندان کشور مقصد بشناسانید. انتخاب هر کدام از این شیوه ها بستگی به نوع کالا ، سلیقه افراد آن جامعه ، بودجه مورد نیاز و … دارد.
پروفورما
پروفورما همان پیش فاکتور است که بعد از تعیین کشور مقصد باید به خریدار ارائه کنید .در پیش فاکتور موارد مهمی از جمله قیمت کالا، تعداد، وزن و … قید می شود. پروفورما به صورت الکترونیکی صادر می شود و امکان هیچ گونه خطا و دستکاری در آن وجود ندارد.
قرارداد صادراتی
امور گمرکی
انجام امور کمرگی شامل مراحلی از جمله مشخص کردن ارزش کمرگی محصولات، انعقاد قرارداد حمل و بیمه آن ها، گواهی بازرسی، صادر کردن فاکتور و همچنین ارسال کالا از گمرگ به کشور مورد نظر می باشد. تمام این امور باید توسط صادر کننده کالا انجام شود و دریافت کننده هیچ مسئولیتی از این بابت ندارد.
انتقال وجه
انتقال وجه از دیگر مراحل صادرات کالا محسوب می شود که باید از حساب صادر کننده به حساب خریدار منتقل شود. بدین منظور می توانید از سیستم های بانکی، صرافی ها و اعتبارات استفاده کنید. البته کشور ایران به دلیل تحریم ها دچار مشکلات فراوانی از این بابت است. به همین دلیل صادرات در این کشور با موانع زیادی روبرو است.
نویسنده