ارز مبادله ای
ارز مبادله ای چیست؟ ارز مبادله ای نوعی ارز دولتی محسوب می شود که توسط او و در مکانی تحت عنوان مرکز مبادلات ارائه می شود. این نوع ارز برای واردات برخی از کالاها در نظر گرفته می شود و به تمام گروه های کالایی اختصاص پیدا نمی کند. حتما می دانید که قیمت ارزهای آزاد مانند دلار در بازار توسط صرافی ها و دلال ها تعیین می شود و شرایط مختلف اقتصادی و میزان عرضه بر قیمت آن تاثیر گذار هستند. اما ارزهای مبادله ای فاقد این شرایط اند و قیمت آن فقط توسط دولت تعیین خواهد شد.
قطعا ارزهای مبادله ای با ارز آزاد تفاوت های عمده ای دارد که این تفاوت ها نشان دهنده مزایای آن ها می باشد. تهیه کردن ارز آزاد مانند دلار بسیار راحت و بدون دردسر است. فقط کافی است تا به صرافی های مجاز مراجعه کنید. اما تهیه ارز مبادله ای دشوار است. زیرا به افراد عادی تعلق نمی گیرد. بلکه فرد مورد نظر باید از وارد کنندگان و فعالان اقتصادی باشد. لازم به ذکر است که بعد از دریافت ارز مبادله ای فقط قادر به وارد کردن کالاهای خاصی هستید. هر چه توان و قدرت کشور در تولید این کالاها بیشتر شود قطعا لیست این گروه کالایی نیز محدودتر خواهد شد.همچنین محدودیت و کنترل شوندگی ارزهای مبادله ای نیز نسبت به ارزهای آزاد بیشتر است.
برای انجام خدمات بازرگانی همین الان تصمیم بگیرید
محاسبه ارز مبادله ای چگونه است؟
بانک مرکزی که یکی از نهادهای بسیار مهم در کشور محسوب می شود در خصوص نحوه محاسبه ارزهای مبادله ای اینگونه بیان می کند که : بانک مرکزی سبدی از ارزهای معامله شده در انواع صرافی های مجاز در کشور را لحاظ می کند و بعد از بدست آمدن نرخ اولیه و کسر کارمزد ، دو درصد از این نرخ را کاهش می دهد و نرخ ارزهای مبادله ای بدست می آید.
نکات مهم در استفاده از ارزهای مبادله ای
پروسه دریافت ارزهای مبادله ای
دریافت ارزهای مبادله ای دارای شرایط بسیار ویژه ای است و پروسه آن بسیار طولانی و پردردسر می باشد. به همین دلیل می توانید با شرکت های مربوطه که در زمینه واردات و صادرات فعالیت می کنند مشورت کنید. این شرکت ها نه تنها در خصوص ارزهای مبادله ای بلکه در سایر زمینه ها مانند ترخیص از گمرک ، مراحل واردات و صادرات کالا و … نیز به شما عزیزان کمک می کنند.
دستورالعمل خرید و فروش ارز مبادله ای
– برخی از بانک ها به عنوان بانک عامل و برخی دیگر از آن ها به عنوان بانک عامل و واسط شناخته می شوند مانند بانک تجارت ، ملت ، کشاورزی ، سپه، سامان و پارسیان.
– تمام بانک هایی که به عنوان بانک عامل شناخته می شوند باید نزد بانک های واسط حساب ریالی باز کنند تا بتوانند عملیات مربوطه را انجام دهند.
– نرخ ارزهای مبادله ای به طور روزانه توسط بانک مرکزی اعلام می شود. این نرخ ها در سایت بانک مرکزی قابل مشاهده است و در دسترس افراد و عموم جامعه قرار می گیرد.
– هر فرد و فعال اقتصادی که قصد وارد کردن یک محصول از کشور دیگر را دارد باید اسناد و مدارک لازم به بانک های عامل ارائه دهد و درخواست خرید کند. مراجعه افراد باید به شعبه های ارزی بانک های عامل باشد نه شعبه های ریالی.
نویسنده